Om oss

omoss.png

Memurubu ligger vakkert og beskyttet til ved utløpet av elva Muru, midt på Gjende, og har i århundre vært et yndet utfartsted for både dyr og folk. De gamle setertuftene huser i dag en moderne fjellhytte med god komfort, lokal mat og fornybar strøm fra eget vannkraftverk.

Kontakt oss på telefon 460 16 100 eller post@memurubu.no eller bestill overnatting.

 
 
Hytta er utvidet og modernisert igjennom mange år og fremstår i dag som en av Jotunheimens mest moderne hytter.

Hytta er utvidet og modernisert igjennom mange år og fremstår i dag som en av Jotunheimens mest moderne hytter.

 
Memurubu_hr_11.jpg

Vi er start/sluttpunkt for turen over Besseggen, men også mange andre turer i Jotunheimen starter eller går innom oss. 

 
Memurubu_hr_12.jpg
 
 
 
 

Vertskapet

 
 
 
Memurubu_lr_32.jpg

Familien Sveine har vært vertskap på Memurubu siden 1884, først tok de imot gjester på setra og i 1872 bygget Den Norske turistforening en av sine første hytter her som Sveine så var vertskap på.

I dag er det Kjetil Sveine som er vertskap og neste generasjon, Nina og Espen jobber på hytta i skolens ferie og helger. Dem kan du møte i resepsjonen og som vertskap ved måltidene. Hunden Murus bor på hytta hele sommeren og hans favoritt er? Jepp, Gjendekjeks …

Men selv om det er samme familie som driver hytta er det ellers lite som minner om de tidlige seterbyggene, men du kan faktisk se et av dem på vei opp til hytta. Det gamle steinfjøset er i dag restaurert og brukes som samlingssted ved spesielle anledninger.

 
Memurubu_hr_06.jpg

Memurubu sin eldste bygning, det gamle steinfjøset passeres på vei fra kaia og opp til hytta.

 
Memurubu_lr_31.jpg

Det er ofte hektisk når mange gjester skal få seng og mat, da er det godt for kokken Gunnar å kunne koble av med en av Espen sine vitser. 

 
Memurubu_lr_30.jpg

Nina er blitt en racer på vaffelsteking. I løpet av en travel sommerdag selges det over 200 plater.

 
Memurubu_lr_29.jpg

Finn er en av de fast ansatte og gjør alt fra å tenne lysene på frokostbordet, til å presentere middagene, varetransport og ikke minst slå av en prat og fortelle gode historier for gjestene.

 
 
 
 

Historisk fjellsted

 
 
 
Memurubu_hr_18.jpg

I 1880 dro tre unge engelskmenn på en jakt- og fisketur til Øst-Jotunheimen. De hadde mellom annet leir i Memurubu. To år senere ga de ut en bok om sine opplevelser. Den kom ut anonymt i London i 1882, og de kalte den «Three on Norway. By two of them».

Boken har siden kommet i flere opplag på originalspråket, og på norsk fikk vi den første utgaven allerede i 1884. Den var oversatt av H.J. Muller og hadde med originalens illustrasjoner etter forfatternes skisser. De senere norske utgaver er i Per Thomsens mer frie oversettelse og delvis forkortet.

«Tre i Norge» er en reiseskildring utenom det vanlige. Leseren blir spart for omstendelige beskrivelser av landskap og reiseruter. Isteden får vi en rekke lett ironiserende skisser av land og folk, skikker og spisevaner.

Mange ganger skriver de respektløst og overdriver til det groteske, men da er også hensikten at leseren skal forstå det som en overdrivelse. Om dette gir de forøvrig grei beskjed i innledningen: «… hvis vi her og der har overdrevet en ganske betydelig smule så er det fordi våre venner alltid i sitt stille sinn trekker fra 33 prosent når vi beretter om våre jakt- og fisketurer, med den følge at vi i sannhetens interesse på forhånd må legge tilsvarende til for at resultatet skal bli riktig.» (Kilde: Finn Skauge UIB.no)

Boken er til salgs i bokhandler og i nettbutikker, og er vel verdt å lese! På Memurubu kan du selv se hvor leiren lå og føle på hvordan de tre eventyrerne måtte ha det.

treinorge.jpg
 

Opplev litt mer

 
 
 

Slik kommer du hit

 
 
 
Memurubu_hr_05.jpg

Med båt eller til fots, nærmeste parkering er Gjendeosen/Gjendesheim. Så hos oss er det bilfritt, minus en traktor til å frakte varer. Kan det bli bedre?

Mange velger å ta Gjendebåten inn til oss, men du kan også gå. Enten fra Gjendeosen/Gjendesheim, eller via fjellet fra for eksempel Gjendebu eller Glitterheim. Vi er en fin avslutning eller start på mange av Jotunheimens fotturer. Gjendebåten går mange ganger om dagen, du finner rutetider og billettbestilling på www.gjende.no.

Kommer du med bil er det stor parkeringsplass på Gjendeosen/Reinsvangen der bilen står trygt mens du vandrer i fjellet. Velkommen!